Scatol8® cu Don Bosco în 2015

DON_BOSCO_RUSSOBicentenarul nașterii Sfântului Ioan Bosco este sărbătorit de mii de prieteni ai Familiei Saleziane din întreaga lume. Preoți și călugărițe salezieni, colaboratori, animatori, familii, tineri și bătrâni amintesc evenimentul cu vizite la locurile Sleziene, in primul rănd Colina Don Bosco și Valdocco.

Colina Don Bosco joacă un puternic rol simbolic pentru spiritul Salezian și pentru modelul educativ al lui Don Bosco. În fiecare an se inregistreaza aproximativ 500.000 de vizitatorii iar pentru anul 2015 se așteaptă ca acest numar să se dubleze.

DON_BOSCO_RUSSO_2

Scatol8® cu Don Bosco 2015: o întâlnire care pornește de la principiile pedagogice ale lui Don Bosco

În pedagogia enunțată de catre Don Bosco, se recunosc trei principii cheie:

  1. Rațiune
  2. Religia.
  3. Bunavoință

Rațiunea va permite sa echilibrați învățătura bazată în întregime pe instinct și, prin urmare, vă permite să interpretați experiență prin mijloace care vă pot orientă pentru a o putea înțelege pe deplin. Acest percurs se poate demonstra eficace numai dacă la baza experienței educative este bunăvoința, mai bine spus implicarea afectivă a persoanei (tineri, în special) facându-i sa gasească in proiectul educațional un model de viată nu doar noțiuni. Iată de ce religia, element fundamental în proiectul educațional al lui Don Bosco, nu trebuie sa fie forțată: bunăvoința și rațiunea trebuie să încurajeze și să favorizeze aproprierea persoanei cu Creatorul.

Scatol8® susține pedagogia lui Don Bosco deoarece se propune ca un instrument util pentru educator, pentru a “citi” și a “interpreta” în mod rațional realitatea fizică. Plecând de la informații cu care puteți interacționa în timp real, Scatol8® te ajută sa citești complexitatea realității, pentru a începe a cunoaște relația Om – Natură și interdependenta lor, în contextul ambiental, economic și social. Analizarea informațiilor culese in timp oferă indicații pentru prevenirea efectelor negative, schimbând comportamentul individual și colectiv, pentru o dezvoltare armonioasă.

Scatol8® răspândește cultura celor 5R­ (reducerea deșeurilor, reciclare, reutilizarea obiectelor, reciclarea materialelor și recuperarea energiei), care trec prin analizarea și revizuirea comportamentului.

***

Scatol8® este un instrument care ne ajută să găsim calea pentru susţinerea mediului. Răspândirea culturii pentru susţinerea mediului, în sensul său deplin, referindu-se la aspectele ambientale, sociale și economice este rațiunea de a fi a instrumentului Scatol8®.

Scatol8® deschide o fereastra spre Colină, cu ajutorul lui Crusc8, pentru a admira peisaje, pentru a trăi în direct o parte din viata Colinei. Înregistrarea și vizualizarea anumitor parametri meteorologici vor permite celor care doresc să meargă la Colină să aibă o idee despre condițiile ambientale în timp real. Propunerea este susținută de peoţii Egidio Deiana și Mario Pertile. Echipa Scatol8® le mulţumeşte pentru această oportunitate şi pentru voinţa de a colabora.

P1040336

Acesta este proiectul cel mai complex realizat de echipa Scatol8®, cu componente noi, care extind conceptul sistemului Scatol8®, dincolo de aspectele strict tehnice. Dialogul se deschide unei comunităţi internaționale care poate să folosească datele puse la dispoziţie de către sistem, dar să şi acționeze pentru promovarea și perfecţionarea acestuia. Noutăţile tehnice și organizatorice care ridică nivelul de complexitate al sistemului au contribuit la creşterea grupului.

Cine? Cum? Când? …. Vi le vom dezvălui în episodul următor ….

(traduzione gentilmente fornita dalla Sig.na Anca Norocea)